chemicals

chemicals

tiistai 5. tammikuuta 2016

Astman ja allergioiden ravitsemushoito

Heippa!

Tässä postauksessa mennään ainakin minun mielestäni erittäin mielenkiintoiseen aiheeseen, nimittäin sairauksien hoitamiseen ruokavalion avulla. Käsittelen tässä postauksessa astman ja allergioiden ravitsemushoitoa. Syy miksi valitsin juuri nämä sairaudet käsiteltäväksi on se, että useita monikemikaaliyliherkkiä ja homeelle herkistyneitä vaivaavat myös nämä sairaudet. Niin myös minun kohdallani.

Uskon, että monia sairauksia voi helpottaa oikeanlaisen ravinnon avulla, vaikkakin uskon myös, että ravinto ei korvaa lääkkeiden käyttöä. Kannattaa siis kuunnella ensisijaisesti lääkärin neuvoja. Ravitsemushoitoa voi sitten käyttää lääketieteen tukihoitona.

Astmaa ehkäiseviä ruoka-aineita

1. C-vitamiinipitoiset ruoat 

C-vitamiinia sisältävät mm. mansikat, sitrushedelmät ja parsakaali. C-vitamiini estää histamiinin vapautumisen. Histamiini on kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa allergia- ja astmaoireita.

2. Kofeiinin lähteet 

Kofeiinia sisältävät esimerkiksi kahvi ja tee. Kahvi, tee ja muut kofeiinipitoiset juomat sisältävät kolmea astmaa lievittävää yhdistettä: kofeiinia, teofylliiniä ja teobromiinia. Erään tutkimuksen mukaan säännöllisesti kahvia juovilla oli 29 prosenttia vähemmän astmaoireita, kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia. Lisäksi tutkimuksissa on todettu kofeiinin tehoavan yhtä hyvin astmaan kuin teofylliinin, jota jotkin astmalääkkeet sisältävät. Kirjassa myös neuvotaan juomaan pari kolme kupillista kahvia, jos astmakohtaus yllättää, eikä avaavaa lääkettä ole mukana.

3. Sipulit, valkosipuli ja purjo 


Sipuleista löytyy tulehdusta lievittäviä yhdisteitä. Näitä ovat tiosulfinaatti, sepaeeni ja kversetiini.

4. Seleenipitoiset ruoat

Seleeni muodostaa yhdisteitä, jotka ehkäisevät hapettumista ja näin estävät vapaiden radikaalien toimintaa elimistössä. Vapaat radikaalit saattavat aiheuttaa astmaa. Seleeniä saa mm. kaloista, parapähkinöistä ja naudanlihasta.

5. B6-vitamiinia sisältävät ruoat


B6-vitamiinin puute liittyy tulehdukseen, ja jotkin astmalääkkeet voivat vähentää tämän vitamiiinin tasoja. B6-vitamiinia sisältävät mm. viljat, banaani, liha, kala ja maitovalmisteet.

6. Rasvaiset kalat, kuten lohi  



Rasvaiset kalat saattavat auttaa rasitusastman hallinnassa. Kalojen sisältämät omega-3-rasvahapot lievittävät keuhkojen tulehdusta ja vähentävät kudosvaurioita astmakohtauksen jälkeen. Eräässä tutkimuksessa annettiin kahdellekymmenelle huippu-urheilijalle joko kalaöljyvalmistetta tai lumelääkettä, joka sisälsi oliiviöljyä. Niillä, jotka olivat aikaisemmin oireilleet rasitusastmalla ja söivät testin aikana kalaöljyä, todettiin 80 prosentin parannus oireissa.

7. Magnesium

Astmaatikoilla on usein magnesiumin puutetta ja tutkimusten mukaan magnesium voi parantaa keuhkojen toimintakykyä. Lähes kaikki ruoat sisältävät magnesiumia. Paljon magnesiumia sisältäviä ruokia ovat kaakao, pähkinät ja siemenet. Magnesiumia on myös mm. viljoissa, lihassa ja kananmunassa.

8. E-vitamiinipitoiset ruoat

E-vitamiinipitoiset ruoat ehkäisevät astmaa.
Harvard School of Health tutki 77 000 naista ja tutkimuksessa todettiin, että niillä naisilla, joiden ruokavalioon sisältyi eniten e-vitamiinia, oli pienin riski sairastua astmaan. Lisäksi toisessa ranskalaisessa tutkimuksessa tutkittiin 68 000 naista ja saatiin selville, että vähiten astmaa oli niillä henkilöillä, jotka söivät eniten vihreitä lehtivihanneksia, porkkanoita ja tomaatteja. Nämä vihannekset sisältävät runsaasti e-vitamiinia.

Allergiaa ehkäiseviä ruoka-aineita

1. C-vitamiini

C-vitamiini ehkäisee astman lisäksi allergiaoireita.

2. Jogurtti ja maitohappobakteerivalmisteet 

Jogurtti sisältää luonnollisia maitohappobakteereita. Tästähän on ollut jo pitempään puhetta, mutta tosiaan maitohappobakteerit saattavat auttaa allergioiden hoidossa. Esimerkiksi vuonna 1997 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että Lactobacillus GG maitohappobakteetit olivat hyödyllinen hoitokeino lehmänmaito-ongelmaisille ja ihottumaisille vauvoille.


3. Kversetiini

Kversetiini on flavonoidi, joka estää histamiinin eritystä allergisen reaktion aikana. Kversetiini vähentää myös leukotrieenien tuotantoa, jotka aiheuttavat mm. astmakohtauksia ja muuta tulehdustilaa. Kversetiiniä saa ainakin omenoista, teestä, sipuleista ja inkivääristä.


4. Kamomillatee ja vihreä tee

Kamomillatee ja vihreä tee sisältävät useita allergiaa ehkäiseviä yhdisteitä. Molemmat teet sisältävät kversetiiniä ja linoleenihappoa, jotka saattavat torjua allergisia reaktioita. Vihreä tee sisältää lisäksi apigeniinia, joka toimii antihistamiinin tavoin.

Lähde: James A. Duke - Parantavien ruokien opas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti